Як китайці створили першу максимально екологічну сонячну панель

Китайська компанія Trina Solar презентувала першу у світі кремнієву сонячну панель, виготовлену з повністю перероблених матеріалів, яка зберігає високу ефективність навіть після вторинного використання. Завдяки 37 запатентованим технологіям, Trina Solar досягла рівня, коли кожен елемент — кремній, алюміній, скло, і навіть срібло — можна повернути до роботи. Про цю інновацію написало видання EvWind. Сонячні панелі зазвичай служать 20-30 років, перш ніж їхня продуктивність суттєво знижується. Дотепер повна переробка таких панелей була неможливою через високу вартість і технологічні складнощі. Проте Trina Solar запровадила спеціальні методи, що дозволяють відокремити цінні компоненти та використовувати їх повторно. Хоча сонячні панелі служать довго, але без гібридних інверторів https://teclight.com.ua/invertory-dlya-solnechnykh-panelej  вони не можуть працювати на повну потужність. Тому обирайте найкращі інвертори у інтернет-магазині Теклайт. 

Як працюють інноваційні методи Trina Solar?

Ключ до успіху — це 37 унікальних технологій, розроблених у стінах компанії. Вони включають спеціальні «розділювальні агенти», які допомагають відокремлювати необхідні компоненти, методи травлення для видалення непотрібних матеріалів і технології «мокрого оброблення», що дозволяють вилучати срібло — один із найважливіших і складних у переробці елементів. За словами провідного інженера Trina Solar Лі Цзяня, розробка цих технологій зайняла не один рік і була спрямована на те, аби знизити залежність від нових матеріалів, які доводиться видобувати з землі.

У чому особливість переробленої панелі?

Перероблена сонячна панель Trina Solar, виконана за технологією n-тип TOPcon (тунельний оксидний пасивуваний контакт), має потужність понад 645 Вт і ефективність 20,7%. Це трохи менше, ніж ефективність заводських панелей (до 25% для TOPCon або 27% для перовскітних осередків), але для повністю переробленого продукту це визначне досягнення. Окрім того, панель відповідає екологічним стандартам багатьох країн, де є вимоги переробляти до 80% матеріалів.

Чи готовий світ до повної переробки сонячних панелей?

«Це лише початок», — коментує дослідник відновлюваної енергетики з Гонконгу Ченг Вей. — «Якщо технологія Trina Solar отримає розповсюдження, це означатиме, що видобуток нових матеріалів поступово зменшиться. Ми зможемо виробляти сонячні панелі, які повністю замкнуті в ланцюзі переробки, тобто використовувати ті ж самі матеріали знов і знов». Рекомендуємо стежити за новинами та оновленнями https://rybalka-karpaty.org.ua на онлайн-ресурсі, який спеціалізується на риболовлі. 

Крім того, зазначають експерти, така переробка дозволяє зберігати метали, уникаючи надмірного видобутку, що вже давно є проблемою для планети. Еколог Марина Коваленко додає: «Це інновація не тільки для енергетики, а й для глобальної екології — мінімізуючи видобуток, ми зберігаємо ресурси для майбутніх поколінь».

Чи має ця затія подальший план розвитку?

Компанія Trina Solar своїм новаторством уже продемонструвала, що вторинне використання не поступається в ефективності новим панелям, і цей результат мотивує інші компанії розробляти схожі методи. Якщо такі технології поширяться, це змінить глобальну енергетику: зменшить потребу в нових матеріалах і дозволить екологічно безпечним способом переробляти панелі.